Background

O nama

Zagrebački plesni centar (ZPC) središnji je prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj koji podupire domaće i strane plesne umjetnike u njihovu stvaranju te potičući jačanje dinamične plesne scene ima važnu kulturnu i edukativnu ulogu. Uz osiguravanje umjetnicima adekvatnih radnih i izvedbenih uvjeta, glavne su zadaće Zagrebačkog plesnog centra programiranje visokoprofesionalnih plesnih predstava putem repriznih izvedaba, poticanje novih trendova u umjetničkoj produkciji, ostvarivanje suradnje na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini, osnaživanje međudjelovanja između plesne scene i kulturne javnosti, educiranje mlade publike te bolje integriranje plesne umjetnosti u šire slojeve društva. Pruža se potpora raznovrsnim inovativnim inicijativama suvremene plesne scene, zagovarajući različitost i pluralnost autorskih vizija, te motivira umjetnike, publiku i svu zainteresiranu javnost na zajedničko istraživanje i promišljanje koreografskih i drugih plesnih koncepata.

Programski se usredotočuje na koprodukcije predstava rezidencijalnih programa, program Koreospektar koji namijenjen autorima mlađe generacije, međunarodnu suradnju i razmjenu, programe usavršavanja plesnih umjetnika, program razvoja plesne publike, edukativne programe za sve zainteresirane i ostale dodatne programe.

Zagrebački plesni centar raspolaže trima studijima namijenjenim za pripremanje i izvođenje plesnih predstava, premijernih i repriznih naslova domaćih autora i gostujućih umjetnika, realiziranje rezidencijalnih i radioničkih programa te održavanje jutarnjih profesionalnih plesnih treninga. Prostor medijateke predviđen je za ostale programe kao što su tematski razgovori, predstavljanje novih projekata, simpoziji, novinske konferencije i drugo. Također, svi studiji i medijateka raspoloživi su i za plesno-istraživačke i druge umjetničke hibridne projekte kojima je ples jedna od sastavnica. Uz tri višenamjenska studija (jedan veliki plesni studio sa 140 sklopivih sjedala te dva manja studija za vježbanje i izvođenje manjih predstava) i medijateku, u zgradi se nalaze uredski prostori, svlačionice, polivalentni prostor predvorja te krovna terasa koja služi kao otvorena pozornica i za ljetne projekcije plesnih filmova. Smještena u središtu grada, u Ilici 10, zgrada bivšeg kina Lika ciljano je 2009. prenamijenjena za ples prema projektu arhitektonskog studija 3LHD.

Povijest

Zagrebački plesni centar otvorio je vrata 26. listopada 2009. te je prvi namjenski objekt u Hrvatskoj izgrađen kao samostalni gradski prostor koji funkcionira kao koreografsko-plesni centar. Do studenoga 2016. Zagrebačkim plesnim centrom upravljao je Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP). Svojim programima HIPP je poticao rad zagrebačkih i hrvatskih koreografa, omogućujući im sudjelovanje u međunarodnim suradničkim projektima i pomažući im u povezivanju s europskom i svjetskom scenom. HIPP je posebno pridonio razvijanju dijaloga između publike i umjetnika te aktivirao publiku za suvremeni ples. Pokrenute su brojne plesne aktivnosti za sve životne dobi te volonterski rad, čime se šira javnost aktivnije uključila u djelovanje Zagrebačkog plesnog centra.

Zgrada Zagrebačkog plesnog centra, u vlasništvu Grada Zagreba, u listopadu 2016. odlukom Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport dana je na korištenje Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Odlukom ravnateljice ZKM-a i kazališnog vijeća kazališta, kojom se uvažava i smatra ključnom i neosporno nužnom prvobitna namjena Zagrebačkog plesnog centra, ustraje se da prostor Zagrebačkog plesnog centra bude isključivo namijenjen potrebama cijele suvremene plesne scene. Programski se usredotočuje na koprodukcije predstava, rezidencijalne programe, programe usavršavanja plesnih umjetnika, međunarodnu suradnju i razmjenu i ostale dodatne programe u području suvremene plesne umjetnosti te je središnje i ugledno mjesto suvremene plesne produkcije Hrvatskoj.

Rezervacija ulaznica

Predstava

Datum / Sat
Broj ulaznica
1