Background

Hip-Hop, Vogue, Waacking & House

HIP HOP Kids
UTORAK / ČETVRTAK
18:15 - 19:00
Medijateka
HIP HOP Juniors
UTORAK / ČETVRTAK
19:00 - 20:00
Sivi studio
WAACKING
PONEDJELJAK / SRIJEDA
20:00 - 21:30
Sivi studio
HOUSE
UTORAK / ČETVRTAK
20:00 - 21:30
Bijeli studio
VOGUE
PONEDJELJAK / SRIJEDA
19:00 - 20:00
Sivi studio

HIP- HOP Kids ( 6-8 godina)

HIP- HOP Juniors (9-13 godina)

WAACKING (16 +)

HOUSE (16+)

 

HIP HOP

Hip hop je plesni stil nastao u New Yorku sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća kao kombinacija party i društvenih plesova. Originalan naziv za stil je freestyle hip hop, jer se kao i svi street plesovi prvenstveno bazira na improvizaciji. Osnovna karakteristika freestyle hip hopa je takozvani bounce, odnosno poskakivanje. Kombinira se s različitim stilovima poppinga, zadržavajući karakterističan groove rockinga. Na satu se uz hip hop bavimo i drugim street plesovima (waacking, house i vogue). Street ples je zajednički naziv za različite plesne stilove nastale u Sjedinjenim Američkim Državama od kraja 60-ih godina sve do početka 2000-ih godina. Većina ih je nastala na ulici (odakle i naziv street) i zabavama, dok ih je nekoliko nastalo u klubovima, ali se svejedno svrstavaju pod street plesove. Većina street plesova svoje korijene vuče iz društvene party scene, koja je bila pod velikim utjecajem borbe za ljudska prava 60-ih godina prošlog stoljeća. Svrha društvenih plesova isprva nije bila natjecateljske prirode nego je primarni fokus bio na druženju i socijaliziranju i dobroj zabavi. To je podrazumijevalo zajedništvo i surađivanje te poštovanje prema svima s kojima se plesalo, počevši od plesnih partnera pa do onih s kojim se samo dijeli plesni podij.

OPIS SATA:

Zagrijavanje prilagođeno hip hop tehnici

Hip hop party plesovi/ bazics +drils

Poticanje kreaivnosti i inovativnosti primjerenim odabirom zadataka

Individualni rad i rad u grupama

Kreiranje i uvježbavanje koreografije

 

WAACKING

Waacking kao klupski ples svoje korijene vuče u clubbing kulturi kasnih 60-ih godina prošlog stoljeća u Los Angelesu. Svoju inspiraciju Waacking nalazi u filmovima zlatnog doba Hollywooda, glumačkim divama tog perioda i njihovom poziranju.

Karakteristike: Waacking se pleše na disco, ponekad i funk glazbu, a ono što ga karakterizira su brzi pokreti rukama, poziranje, ženstvenost i gracioznost. Naglasak je na muzikalnosti odnosno interpretaciji glazbe i ritma snažnim pokretima rukama naprijed nazad, koji se izmjenjuju sa čvrstim, elegantnim i gracioznim poziranjem.

Opis sata: Zagrijavanje prilagođeno Waacking tehnici, Waacking bazics + drils, poticanje kreaivnosti i inovatvnosti primjerenim odabrom zadataka, individualni rad i rad u grupama, kreiranje i uvježbavanje koreografije, primjena znanja i vještina kolektivnim izlaskom u klubove.

HOUSE

House je plesni stil nastao u klubovima u New Yorku i Chicagu sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća, kao kombinacija hip hopa, stepa, latinoameričkih plesova, afričkih plesova, breakinga i capoeire. House se razvio zahvaljujući glazbi koja se kao žanr oformila u Chicagu. Ime house skraćenica je od riječi Warehouse, kako se zvao noćni klub u Chicagu u kojem se puštala house glazba. House glazba svoje korijene vuče iz disco glazbe, a svoj procvat doživljava razvitkom sintesajzera i ritam mašina. Klubovi u kojima se puštao house privlačili su sve više plesača različitih etničkih skupina, društvenih klasa i orijentacija. Spojem toga i različitih plesnih stilova razvio se house. Razvitak je omogućila i okolina bez predrasuda koja svoja načela ima u osobađanju, zajedništvu i strasti prema glazbi.

Karakteristike: House možemo podijeliti na: footwork, jacking i lofting. U footwork ubrajamo elemente nogama, u jacking brze pokrete tijelom naprijed nazad, a u lofting elemente koji se izvode na podu. Neki od pokreta karakterističnih za house su: farmer, stomp, sidewalk, crosswalk, salsa step, salsa hop, loose legs, kriss kross, scribble, swirl, dolphin dive, tip tap toe, pas de bouree i dr.

Opis sata: Zagrijavanje prilagođeno House tehnici, House bazics + drils, poticanje kreativnosti i inovativnosti primjerenim odabirom zadataka, individualni rad i rad u grupama, kreiranje i uvježbavanje koreografije, primjena znanja i vještina kolektivnim izlaskom u klubove.

VODITELJICA: MATEJA MIKOVIĆ

Mateja Miković, rođena 21.08.1990. u Velikoj Gorici. Bavi se urbanm plesnim stilovima od 2007. godine. Najviše se posvećuje Hip Hop-u, House-u, Waacking-u i Vouge-u. Koreografira i sudjeluje u produkcijama „Plesnog studia Nina“, „Plesnog studia Edite Cebalo“, „Plesnog kluba Pinokio“, „Plesnog cenra Tala“ i „Funkadelik“. Također sudjeluje kao plesač i koreograf na „Streetformi“, festivalu Hip Hop kazališta, raznim urbanim plesnim najecanjima kao što su „Treps“, „Kings of style“, „Hrvatski show dance savez“…itd.

Uz napredak samostalnim radom i radom s drugima također pohađa razne radonice urbanim plesnih stilova i suvremenih tehnika. Sudjelovala je u predstavama „WooMan“, „La femme“, „Writing Poems“ „#notreal“, „Recurrent Measures“ i predstavama „Step into my world“, „The Road“, „Paxos“ i „D-Construction“ koje se baziraju na vokabularu urbanih plesova. Studira modni dizajn i kostimografiju na Učilištu Profokus. Radi kostime za mjuzikl „Pepeljuga“ i većinu svojih koreografija.

Za više informacija kontaktirajte pedagoga:

Mob: 099/8106785

Mail: matejamikovic@gmail.com

 

Rezervacija ulaznica

Predstava

Datum / Sat
Broj ulaznica
1