Background

OSTACI/ sjećanja

Maja Drobac kao autorica i izvođačica postavlja svoje tijelo, pokret, zabilježene misli, intervjue, slike, predmete i odjeću, ne bi li prizvala sjećanja na period kada je u Indiji proučavala kulturu Devadasi svećenica koje su kao čuvarice tradicije bharatanatjama utjelovljavale učenje tog plesa i glazbe.

Da li je moguće s vremenske distance približiti nekome zajedničku prošlost koja je za većinu sudionika ovog istraživanja izgubljena, ili nikada nije niti bila poznata? U potrazi za sjećanjem stalno se isprepliću, susreću, dopunjavaju, ali i razilaze dualnosti zapadne i istočne kulture, tradicije i suvremenosti, klasičnog i subverzivnog. Time se gradi predstava gdje izvedba potiče sjećanje, a sjećanje postaje izvedba.

Predstava je dio jedinstvenog diplomskog rada na studiju Antropologije te studiju Etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Diplomski rad:

Analizom klasičnog indijskog plesa bharatanatjama predstavit ću i protumačiti današnji i nekadašnji način življenja devadasi žena, skupine koje su prema hinduističkoj tradiciji služile u hramovima u Indiji. Rad se sastoji od dva dijela. Prvi dio bavi se istraživanjem uloge devadasi žena u održavanju kulture bharatanatjama i njezinim mijenama. Drugi se segment usmjerava na analizu suvremene izvedbe sjećanja na primjeru plesne predstave OSTATCI / sjećanja. Istraživanje će se temeljiti na etnografskoj građi, autoetnografskim zapisima, intervjuima i analizi plesnog materijala tijekom rada na predstavi.

Mentorice: dr. sc. Sanja Potkonjak i dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević

30/10/2018
20:00 h 

Moderatorica: dr.sc. Nevena Škrbić Alempijević

31/10/2018
20:00 h

Moderator: dr. sc. Hrvoje Čargonja

Zbog ograničenog broja posjetitelja (10 po izvedbi) potrebno je rezervirati svoj dolazak.

 

11/04/2019
18:00 h

12/04/2019
18:00 h

13/04/2019
18:00 h

Autorica: Maja Drobac
Suautorice: Deborah Hustić i Maja Marjančić
Suradnja: Plesni kolektiv d_lc i ZPC
Izvedba u prostoru Medijateke

Hvala Plesnom centru TALA

Autorica vizuala: Ana Coban

 

Rezervacija ulaznica

Predstava

Datum / Sat
Broj ulaznica
1