Background

O nama

Zagrebački plesni centar (ZPC) središnji je prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj koji podupire domaće i strane plesne umjetnike u njihovu stvaranju te potičući jačanje dinamične plesne scene ima važnu kulturnu i edukativnu ulogu. Pruža se potpora raznovrsnim inovativnim inicijativama suvremene plesne scene, zagovarajući različitost i pluralnost autorskih vizija, te se motivira umjetnike, publiku i svu zainteresiranu javnost na zajedničko istraživanje i promišljanje koreografskih i drugih plesnih koncepata.

Glavne zadaće:

* osigurati adekvatne uvjete za rad profesionalnim plesnim umjetnicima

* programiranje visoko profesionalnih plesnih predstava i njihovih repriznih izvedaba

* poduprijeti nove trendove u umjetničkoj produkciji

* suradnja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini

* ojačati vezu između plesne scene i kulturne javnosti

* educiranje mlade publike s namjerom da se proširi spoznaje o suvremenom plesu uvažavajući ga kao jednakovrijednu granu izvedbenih umjetnosti

Program:

* Repertoar plesnih predstava

* Gostovanja inozemnih plesnih predstava

* Koprodukcije s lokalnim profesionalnim plesnim organizacijama

* Rezidencijalni program za hrvatske i inozemne plesne umjetnike

* Program profesionalnih jutarnjih treninga i radionica

* Program Koreospektar, namijenjen za mlade koreografe

* Međunarodna suradnja i razmjena

* Program razvoja publike i Program angažiranja publike

* Edukacijski program, plesni satovi za širu javnost

 

Povijest

Zagrebački plesni centar otvorio je vrata 26. listopada 2009. te je prvi namjenski objekt u Hrvatskoj izgrađen kao samostalni gradski prostor koji funkcionira kao koreografsko-plesni centar kojim je upravljao Hrvatski institut za pokret i ples (HIPP).

Od listopada 2016., Zagrebačkim plesnim centrom upravlja Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u sklopu kojeg Zagrebački plesni centar ostaje središnje ugledno mjesto suvremenog plesa u Hrvatskoj.

Infrastruktura

Smještena u samom centru grada u Ilici 10, zgrada bivšeg kina Lika rekonstruirana je u plesni centar 2009. godine prema arhitektonskom projektu studija 3LHD. Zagrebački plesni centar sastoji se od tri studija/dvorane. Najveća dvorana ujedno je i izvedbena, sadrži tribinu za razvlačenje sa 140 mjesta te potrebnu rasvjetnu i tonsku opremu, upotrebljava se za premijerne i reprizne izvedbe. U drugim dvjema dvoranama odvijaju se ostali programi kao što su treninzi, radionice i umjetničke rezidencije. Prostor medijateke i prostor za sastanke nalazi se na prvom katu i služi za ostale programe, tematske razgovore, prezentacije, novinske konferencije i slično. Također, postoje i adekvatne garderobe s tuševima, uredski prostori, multifunkcionalni ulazni hodnik te krovna terasa na kojoj se u toplijim mjesecima odvijaju programi.

Rezervacija ulaznica

Predstava

Datum / Sat
Broj ulaznica
1